Select your language

De ruimte die je innerlijk kunt innemen en de rust die je daarbij ervaart zijn sterk afhankelijk van je zelfbeeld en van zelfwaardering. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk?

Het impliceert alsof zelf ‘ik’ is, wat is dan het -ik-?

Het -ik- is niks meer, of minder, dan het gehele scala aan geestelijke opgeslagen herinneringen en imprinten, die je met je meedraagt, die je een identiteit geven en die de gevoelens van je individuele zelf versterken, maar die juist het universele ‘Zelf’ blokkeren om te zijn.

Echte zelfwaardering vinden we pas als we ons verbinden, als we ons ware Zelf vinden, het universele Zelf. Het ware Zelf is als een sprank van licht, afkomstig van de bron van eeuwig licht, die de zon en de maan verlicht.

De zon geeft ons de levenskracht en staat symbool voor de spirituele energie die je bent. De maan is een projectie, ze weerkaatst het zonlicht, maar kan zelf geen licht uitstralen. De maan staat symbool voor de geestelijke projecties die we als mens hebben van de materiële wereld.

Als we ons Zelf willen leren kennen, moeten we leren onderscheid maken, ons hart openen voor het licht en de projecties van de geest doorgronden, de polariteiten onderzoeken en ons openstellen om het licht van de zon rechtstreeks te ontvangen.

De menselijke geest, de mind, kan onder leiding van het licht van de zon, worden beheerst. Positieve gedachten en affirmaties helpen hierbij. Stap voor stap kunnen emoties, herinneringen, en opgeslagen oude waarnemingen plaats maken voor liefde, universele liefde, die voortkomt uit het ware Zelf. Zo kan de maan naar de volle maan groeien, die de volledige kracht van het licht van de zon weerspiegeld, en kunnen hart en hoofd één worden, want uiteindelijk huist het licht in je hart, alleen daar vind je verbinding met de zon, de bron van licht!

De zon, en ook de volle maan staan symbool voor de gerealiseerde meester, die het zelf tot het Zelf heeft gerealiseerd en één met het licht van de zon is geworden. Prema Baba Swamiji is zo’n meester, hij leerde van Babaji en Paramahansa Yogananda, en Moeder Amma is zo'n meester, zij is zelfs een satguru, wat betekent: meester van de meesters.

In dankbaarheid en liefde voor wat ik heb ontvangen van deze meesters help ik anderen het licht in hun hart te vinden. Dat geeft rust, innerlijk vertrouwen en is de belangrijkste basis voor spirituele groei.  Wees welkom voor een verdieping van je spirituele proces, opening van je hartcentrum en innerlijk zelfonderzoek bij de Spiritual Yoga, de Lichtcirkel of bij retraite en meditatiedagen.

Liefs,
Oshianna
Marieke

Terug naar blog

© Marieke Krista